Πιέρια Όρη

Pierian Mountains Pieria Pieria

See the route

 

Βορειοδυτικά του Ολύμπου απλώνονται τα μυθικά Πιέρια Όρη. Η ιδιαίτερη ομορφιά, η γεωμορφολογική ηπιότητα και η αρμονία των γραμμών τους εντυπωσίασαν τους αρχαίους Έλληνες και σ' αυτόν τον τόπο διάλεξαν να τοποθετήσουν τις εκφράσεις της τέχνης και του πολιτισμού, τις Πιερίδες Μούσες. 

Παραδοσιακοί οικισμοί με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, όπως τα Σκοτεινά (Μόρνα), η Μηλιά, η Ρητίνη, το Ελατοχώρι, τα Ρυάκια και ο Κολινδρός απλώνονται στα Πιέρια και δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη για διαδρομές ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Τα Πιέρια όρη είναι γνωστά για την πλούσια χλωρίδα τους και κυρίως για τα φυλλοβόλα δάση, καθώς και για ορισμένα σπάνια είδη αγριολούλουδων. Η πανίδα τους αποτελείται από συνηθισμένα θηλαστικά, πτηνά, ερπετά και ποικιλία εντόμων. Σε εφαρμογή της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, εντάχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000) τα Πιέρια όρη, με κωδικό GR 1250002.

ΧΛΩΡΙΔΑ

Χαρακτηριστικά της πλούσιας χλωρίδας των Πιερίων είναι τα φυλλοβόλα δάση οξιάς, δρυός, καστανιάς, πεύκου και ελάτης. Πλατάνια, σφενδάμια και λυγαριές σχηματίζουν μοναδικά άλση στις όχθες των χειμάρρων του βουνού. Φύονται επίσης όλα τα συνηθισμένα είδη χλωρίδας του γειτονικού Ολύμπου. Ροζ ανεμώνες, σαλέπι, άγρια γαρύφαλλα και αγριοφράουλες είναι ορισμένα από τα σπάνια είδη χλωρίδας των Πιερίων.

ΠΑΝΙΔΑ

Η πανίδα στα Πιέρια Όρη αποτελείται κυρίως από αλεπούδες, κουνάβια, λύκους, σκίουρους, αγριογούρουνα, λαγούς, μικρά αρπακτικά πουλιά, πέρδικες, ορτύκια και άλλα πτηνά. Επίσης υπάρχουν ερπετά, όπως φίδια, χελώνες, σαύρες κλπ.

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΑ ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ

Ολόκληρος ο ορεινός όγκος των Πιερίων χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Δεν είναι τυχαίο που αυτόν το χώρο διάλεξαν οι πρόγονοί μας για κατοικία των Πιερίδων Μουσών, που ήταν προστάτιδες των τεχνών και των επιστημών. 

Υπάρχουν διαδρομές με εξαιρετική φυσική ομορφιά και οικολογικό ενδιαφέρον που προσφέρονται για ήρεμους περιπάτους στη φύση, αλλά και διαδρομές για κάθε επισκέπτη που αναζητά την περιπέτεια και τη δράση στο βουνό. Βασικό σημείο αναφοράς σημαντικών διαδρομών στα Πιέρια Όρη είναι τα δύο Ορειβατικά Καταφύγια, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1000μ. και 1680μ. Αντίστοιχα. Το πρώτο βρίσκεται στον οικισμό ’νω Μηλιάς και ανήκει στον Ορειβατικό Σύλλογο Ε.Ο.Σ. Κατερίνης. Από εδώ περνά το Ευρωπαϊκό Ορειβατικό μονοπάτι Ε4 το οποίο διασχίζει τα Πιέρια Όρη και συνεχίζει προς τον Όλυμπο.

Τρεις όμορφες διαδρομές προς τις κορυφές των Πιερίων ξεκινούν από την Άνω Μηλιά:

Άνω Μηλιά (Ε4), Τούφες Καραγιώργη, Αβδέλλα, Φλάμπουρο.

Άνω Μηλιά, Πέντε Πύργοι.

Άνω Μηλιά, Μοναχό νερό, Χτένι.

Το δεύτερο Καταφύγιο βρίσκεται στη θέση «Σαρακατσάνα» και ανήκει στον Ορειβατικό Σύλλογο Σ.Ε.Ο. Κατερίνης.

Η «Σαρακατσάνα» αποτελεί σταθμό για σημαντικές διαδρομές που ξεκινούν από τη Ρητίνη και τη θέση «Παλαιοπαναγιά» όπου βρίσκεται και η ομώνυμη Εκκλησία:

Ρητίνη, Κασταναριό, Λυκοπήγαδα, Σαρακατσάνα.

Παλιοπαναγιά, Δάσος αιωνόβιας οξιάς, Πηγή Ζωής, Ρέμα Κατή, Σαρακατσάνα.

Σαρακατσάνα, Πηγή Κατή, Αρβανίτης.

Από το καταφύγιο μπορείτε να συνεχίσετε και να φτάσετε μέχρι την ψηλότερη κορυφή των Πιερίων, το Φλάμπουρο. Αξιόλογη και με ιστορικό ενδιαφέρον είναι και η διαδρομή που ξεκινά από τον οικισμό της Παλιάς Βρίας:

Π. Βρία, Σεντούκια (Αρχαίο Λατομείο), Μάρμαρο, Μοναχό νερό.

Από το Ελατοχώρι μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου φτάνετε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου. Από εδώ ξεκινά επίσης μία σημαντική διαδρομή:

Παπά Χωράφι (Χιονοδρομικό κέντρο), Σαλταπήδα, Αρβανίτης, Λαπούσι, Φλάμπουρο. Σημαντικές πληροφορίες για την ανάβαση στο βουνό προσφέρονται από τους δύο Ορειβατικούς συλλόγους Ε.Ο.Σ. και Σ.Ε.Ο. Κατερίνης που διατηρούν τα Ορειβατικά Καταφύγια στα Πιέρια Όρη και έχουν την έδρα τους στην πόλη της Κατερίνης.